Uutisarkisto

0000-00-00 Keskustan Lehtimiehet

Imatralla aikoinaan perustettu Maalaisliiton Sanomalehtimiesyhdistys on nykyisin Keskustan Lehtimiehet ry. ja tuli vuonna 2009 toimineeksi jo 90 vuotta. Jäsenkunnasta suuri osa on naisia ja suurin osa ei työskentele keskustalaisissa lehdissä. Yhteinen järjestö koetaan edelleen yhtä tarpeelliseksi kuin perustamisen aikoina. Lehtimiehet on koulutus ja itsekasvatusjärjestö, jonka korkeatasoiset syys- ja kevätseminaarit kokoavat jäsenkunnan koolle. Jo pitkään olemme korostaneet journalismin puolustamista. Olemme puhuneet näkemyksellisestä journalismista ja palkinneet sen edistäjiä Peitsi-palkinnoilla. Silloin kun palkintoa ideoitiin, tuntui siltä, että olimme asiassa jonkinlainen huutavan ääni korvessa. Viime aikoina ei ole voinut olla huomaamatta, että näkemyksellisen journalismin arvostus on nousussa.

Tavalliset lehdenlukijat ja television katsojat ovat aina arvostaneet sitä, että toimittaja - paitsi välittää mahdollisimman oikeaa ja paikkansa pitävää tietoa - myös panee itsensä likoon: sanoo mitä mieltä hän asioista on. Seminaarien lisäksi Keskustan Lehtimiesten toimintaa ovat kuuluneet matkat. Jäsenmatkoja on tehty ulkomaille aina Kiinaa myöten ja kesäretkillä on kierretty kotimaan vähemmän tunnettujakin kohteita. Tällaisten matkojen muisteluista koottiin 85-vuotisjuhlakirja Unohtumaton matka. Viisi vuotta aiemmin juhlakirjan nimi oli Tasavallan paimenkoirat. ”Keskustalaiset toimittajat eivät ole tyytyneet vain räksyttämään varoituksia uhkaavasta vaarasta, vaan pyrkineet myös paimenkoiran tavoin johdattamaan turvallisille vihreille niityille”, kuvaili silloinen puheenjohtaja Alpo Merilä kirjan esipuheessa.

Järjestön täyttäessä 70 vuotta ilmestyi Juhani Wiion toimittama teos Politiikka ja julkisuus. Siinä eri kirjoittajat, jotka kaikki eivät suinkaan olleet keskustalaisia, lähestyivät aihetta eri näkökulmista. Kirjoittajina olivat muun muassa Bo Ahlfors, Maria Kaisa Aula, Alpo Rusi, Leif Salmen, Paavo Väyrynen... Politiikka ja julkisuus -kirjasta on aikoinaan otettu suuri painos. Iso pino kirjalaatikoita on kulkeutunut Pursimiehenkadulta Apolloon ja löytyi äskettäin varastosta Suomenmaan toimituksen auton talvirenkaiden takaa. Tutustuminen teoksen sisältöön paljasti, että se on monilta osin edelleenkin täyttä tavaraa. Väyrynen esimerkiksi kehottaa toimittajia haastamaan poliitikot päivänpoliittista nahistelua syvällisempään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Rusi puolestaan huomauttaa, että hyvä journalismi perustuu aina uskottavuuteen.

Lehtimiesten hallitus päättikin panna kirjat myyntiin. Niitä tullaan tarjoamaan ostettavaksi erilaisissa keskustaväen tapaamisissa. Ehdottomasti sopuhintaan! Tästäkin kampanjasta karttuvilla pennosilla rahoitetaan tulevia tapahtumia.

Pirkko Wilén
puheenjohtaja
Keskustan Lehtimiehet

Edelliset uutiset:
» 2019-05-19 Keskustan Lehtimiehet ry.
» 2007-10-06 Keskustan Lehtimiesten kannanotto tekijänoikeuskysymysten siirtoon
» 2007-10-01 Syyskokous 2007: yhdistyksen uusi hallitus
» 0000-00-00 Keskustan Lehtimiehet